Redactioneel

Meer leentjebuur

Nieke Roos is hoofdredacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Het is een hardnekkige aandoening, dat can only be invented here-syndroom. In een wereld die de mond vol heeft van open innovatie willen veel softwareafdelingen nog altijd alles zelf ontwikkelen. Voor een deel heeft dat te maken met het verwante not invented here-syndroom, het (overdreven) wantrouwen jegens spullen van derden, maar daarnaast speelt er een zeker gevoel van superioriteit: omdat niemand hun systeem, hun applicatiedomein en hun gebruiker beter kent dan zij, spreekt het voor zich dat zij ook de beste oplossing kunnen leveren.

Natuurlijk hebben de wafersteppers uit Veldhoven, de printers uit Venlo, de mri-scanners uit Best en de elektronenmicroscopen uit Acht allemaal hun specifieke eisen en daarmee hun software-eigenaardigheden. Tegelijkertijd lopen de ontwikkelafdelingen tegen dezelfde problemen aan. Vijf jaar geleden organiseerden we een rondetafeldiscussie met een aantal academische en industriële softwarespecialisten. Daaruit kwamen verschillende gemeenschappelijke uitdagingen naar voren, waaronder de toepassing van Agile in een multidisciplinaire omgeving, de omgang met legacy, de inrichting van de softwarestraat en modelgedreven engineering.

Onlangs maakten we weer een rondje langs de velden en daaruit bleek dat de uitdagingen van toen de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. Agile, legacy, integratie en MDSE, het zijn nog altijd hete hangijzers in de hightech. De voorbije vijf jaar hebben bedrijven hier ongetwijfeld de nodige vooruitgang in geboekt; toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ze grotere stappen hadden kunnen zetten als ze meer met elkaar hadden gedeeld, en dan niet alleen ervaringen maar ook daadwerkelijke oplossingen. Niet alleen de eigen software hergebruiken maar ook die van de buurman, met alle positieve gevolgen van dien voor de time-to-market en time-to-value.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content