‘Medische sector heeft te veel vertrouwen in draadloos’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

De medische sector vertrouwt te veel op draadloze technologie, en ook kleine industriële ondernemingen niet goed toegerust op het uitvallen van draadloze verbindingen. Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat zij in opdracht van het Agentschap Telecom schreven.

‘De groei van draadloze apparaten in de gezondheidszorg is enorm,’ zegt projectleider en hoogleraar Information Management Hans Wortmann van de Groningse universiteit. ‘Een alarm dat afgaat wanneer een oudere valt, patiënten die een morfinepomp hebben, hartpatiënten die dagelijks zelf hun medische status kunnen doorgeven, of de specialist die zijn dagelijkse ronde door het ziekenhuis doet met een mobiele computer.’ Juist door dit toenemende gebruik neemt de kans op interferentie en daarmee uitval toe. Indien daar geen rekenening mee gehouden wordt, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties.

Ook de de industrie speelt dit probleem. Bedrijven gebruiken bijvoorbeeld steeds vaker een draadloze verbinding voor de barcodescanners in magazijnen, de aansturing van hijskranen in fabrieken of het beheer van machines.

Het Agentschap Telecom vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, omdat het gebruik van draadloze technologie de komende jaren verder zal toenemen. De onderzoekers concluderen dat vooral de kleinere organisaties kwetsbaar zijn. ‘Zowel grotere industriële bedrijven als ziekenhuizen nemen dit onderwerp mee in hun risicomanagement. Ook hebben zij alternatieven voor het geval de verbinding uitvalt’, zegt Wortmann.