Medische implantaten beveiligd met hartslag


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Rice University en beveiligingsbedrijf RSA hebben methode ontwikkeld om communicatie met medische implantaten te beveiligen op een manier die tegemoet komt aan de tegenstrijdige belangen: hackers buitensluiten, maar hulpverleners toegang verlenen, ook als ze geen gegevens over de patiënt hebben.

Naarmate implantaten geavanceerder worden, ontstaat er steeds meer behoefte om gegevens uit te lezen en instellingen te wijzigen. Deze communicatie verloopt logischerwijs draadloos, maar dat opent de deur voor kwaadwillenden om het device van afstand over te nemen. Beveiligingsexperts toonden de afgelopen jaren bijvoorbeeld aan dat het bij een specifiek type implanteerbare insulinepomp kinderlijk eenvoudig is een fatale dosis toe te dienen. Encryptie van de verbinding betekent echter dat degenen die legitiem bij de data moeten kunnen over de sleutel moeten beschikken. Zeker bij noodgevallen kan dat problemen opleveren.

De beveiligingsexperts gebruiken daarom de hartslag van de patiënt voor authenticatie. De arts of hulpverlener meet dit signaal door een apparaat tegen het lichaam van de patiënt te houden. Dit wordt vergeleken met een meting van het implantaat zelf en pas wanneer deze twee overeenkomen, wordt communicatie toegestaan. Het idee is dus dat er altijd fysiek contact moet zijn met de patiënt en dat de communicatie niet op afstand overgenomen kan worden.