Nieuws

Meco’s machine voor labeltjes-van-een-cent

Paul van Gerven
Leestijd: 7 minuten

Meco heeft het Flex Antenna Plating-systeem (FAP) voor de productie van RFID-labels in de aanbieding. In Bits & Chips 15 besteedden we er al kort aandacht aan. Deze machine brengt een geleidend antennepatroon aan op een substraat zoals polyester of PVC-folie. De Drunense machineproducent voor de halfgeleiderindustrie is er nu in geslaagd de kosten van de antenneproductie te verlagen. Voorheen zochten RFID-producenten die kostenbesparing vooral in het chipje. De eerste order voor een slordige 1,5 tot 4 miljoen is inmiddels binnen.

RFID-labels en smartkaarten zijn er in allerlei smaken. Ze werken bij verschillende frequenties (laag, hoog of ultrahoog), die bepalen hoe snel en hoeveel gegevens kunnen worden afgelezen en vanaf welke afstand. Daarnaast hebben ze altijd een chip aan boord, kennen ze verschillende vormen van beveiliging en werken ze op de inkomende straling of juist via een batterij. Bij elke toepassing moet de fabrikant de juiste verzameling kenmerken bij elkaar zoeken. Zo hoeft een douanier het paspoort van een passagier niet op grote afstand af te kunnen lezen. Gezien de aard van de informatie die het reisdocument bewaart, moet de beveiliging echter wel goed zijn. Een labeltje voor de magnetronmaaltijd daarentegen, behoeft nauwelijks enige beveiliging. De informatie blijft tenslotte beperkt tot hoe lang en bij welk vermogen de magnetron moet werken. Het zou wel handig zijn als de microgolfoven het labeltje kan uitlezen als de verpakking in de magnetron ligt, dus een leesafstand van een centimeter of dertig is voldoende.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content