Mecal engineert twaalfduizend windturbines voor China

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

CSIC Haizhuang Windpower Equipment heeft Mecal ingeschakeld als hoofdengineer voor twaalfduizend windturbines. Het gaat om grote offshore-exemplaren van 5 megawatt die langs de Chinese oostkust in zee komen te staan. Het Enschedese ingenieursbedrijf is dit jaar gestart met de ontwikkeling. De planning is om volgend jaar prototypes te bouwen, in 2012 met de productie te beginnen en de turbines in 2013 te gaan plaatsen. De opdracht levert minimaal 3,5 miljoen euro op de komende twee jaar en schept twaalf nieuwe arbeidsplaatsen, allemaal in Nederland. Mecal heeft nu een jaaromzet van vijftien miljoen euro en honderdtwintig namen op de loonlijst.

’De windenergiemarkt in China is groot en groeiend, maar toch ook consoliderend‘, vertelt Mecal-directeur Richard Jungman. ’Met lichte windmolentjes red je het als topspeler tegenwoordig niet meer; je moet echt 5 MW of hoger kunnen leveren. Van de weinige bedrijven die op grote schaal ervaring hebben in windenergie zijn er nog minder die dat kunnen onder de Chinese condities: twee of drie, en wij zijn er daar een van. We zijn nu zo‘n twintig jaar actief in deze sector en vanuit ons kantoor in Japan bedienen we al een aantal jaar ook de Chinese markt. Vroeg of laat komt er dan zo‘n deal.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content