Tools&Toys

Matlab en Simulink krijgen tweede update van het jaar

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

The Mathworks heeft versie R2009B van zijn productfamilies Matlab en Simulink aangekondigd. De tweede update van het jaar omvat functies voor betere prestaties, verbeterde verwerking van grote gegevensreeksen, bouwt verder op componentgebaseerde functies voor modelvorming in Simulink en actualiseert 83 andere producten, waaronder de Polyspace-codeverificatieproducten.

De belangrijkste veranderingen in Matlab R2009B zijn een uitgebreidere ondersteuning voor multicore- en multiprocessorsystemen en verbeteringen voor het verwerken van grote gegevensreeksen. Matlab en de Image Processing Toolbox bieden nu meer multithreaded implementaties van functies en ondersteuning voor verscheidende parallel-computingfuncties. Voor gebruikers met grote gegevensreeksen maakt Matlab R2009B het mogelijk om FFT‘s uit te voeren op reeksen groter dan 2 Gbyte. De Image Processing Toolbox heeft een nieuwe functie om bijzonder grote Tiff-afbeeldingen te verwerken. Daarnaast heeft de Parallel Computing Toolbox nu een interface voor het werken met grote gegevensreeksen die verdeeld zijn over een cluster. De Mapping Toolbox maakt het opzoeken en terugvinden van geografische gegevens van WMS-servers (Web Map Service) mogelijk (bijvoorbeeld Nasa JPL On Earth en Microsoft Terraserver). Ook biedt de omgeving nu direct toegang tot de Matlab Central File Exchange, met daarin duizenden door gebruikers bijgedragen bestanden.

Voor modelgebaseerde ontwikkeling is er in Simulink R2009B de mogelijkheid om ontwerpvarianten in modellen vast te leggen en te wisselen tussen modelbrede configuraties om zo ontwerpalternatieven beter te beheren en te hergebruiken. Ontwikkelaars kunnen inbedbare codes nu simuleren en genereren uit Matlab-programma‘s en Simulink-modellen die arrays bevatten die in de tijd dynamisch van grootte kunnen veranderen. Deze zijn handig voor applicaties zoals objectdetectie en bewegingstracking. Andere belangrijke veranderingen voor Simulink zijn nieuwe kant-en-klare PID-regelaarblokken die automatisch zijn te tunen voor een sneller ontwerp en een snellere verificatie van deze regelaars, efficiëntere codegeneratie voor signaalverwerkingstoepassingen met minder gebruik van tussenvariabelen en geoptimaliseerde matrixbewerkingen, een configuratie-editor om een consistente reeks controles en regels voor normen voor modelvorming in een organisatie te beheren en toe te passen, en een nieuwe Api die Embedded Matlab geschikt maakt als taal voor de specificatie van eigenschappen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content