Nieuws

Materiaalengineering stuwt perovskiet-pv verder op

Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van het Korea Research Institute of Chemical Technology hebben laten zien dat de efficiëntie van perovskietzonnecellen aanzienlijk wordt beïnvloed door de keuze van de kationen. Het beste resultaat behaalden zij door twee typen kationen te mengen; dat krikte het rendement een tot twee procentpunten op, tot net boven de achttien procent. Niet eerder zijn er zulke goede zonnecellen gemaakt met behulp van vloeistofdepositie, enkele exotische constructies daargelaten.

In perovskietzonnecellen dient een hybride organisch-anorganisch zout met de perovskietkristalstructuur als absorptiemateriaal. Dit zout heeft de algemene formule AMX3 , waar M een metaal is (meestal lood), X een halogeenanion (jodide of bromide) en A een organisch kation (meestal gebaseerd op ammonium). In het meeste onderzoekswerk werd tot nu toe methylammonium gebruikt, een ammoniumvariant die net iets groter is dan ‘kaal’ ammonium.

Omdat eerder was gebleken dat de keuze voor X de eigenschappen van de zonnecel beïnvloedt, vermoedden de Koreanen dat dat ook zou gelden voor de kationen. Verschillende typen kationen kunnen bijvoorbeeld veranderingen in de kristalstructuur teweegbrengen, wat weer doorwerkt in de elektronische eigenschappen van het materiaal. Door te spelen met de kationen kunnen dus relevante eigenschappen als de grootte van de bandovergang worden geoptimaliseerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content