Kort nieuws

Matching drukt te sterk op universitaire budgetten, vindt Tweede Kamer

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Volgens de Tweede Kamer slokken de matching-verplichtingen te veel van het budget op bij de universiteiten. Het vrij besteedbare bedrag van de onderzoeksinstellingen, en daarmee het ongebonden onderzoek, zou daardoor in gevaar komen. Via een dinsdag aangenomen motie roept de Kamer het kabinet daarom op te onderzoeken hoe dit voorkomen kan worden.

Wanneer onderzoekers van bijvoorbeeld NWO of de EU een subsidie toegewezen krijgen, moeten ze zelf ook een deel van het bedrag inleggen. Dit moet garanderen dat de aanvrager ook echt achter het voorstel staat. De hoge successcore van Nederlandse universiteiten bij de subsidieverstrekkers betekent echter dat de vrije budgetten van de universiteiten onder druk komen te staan. Overigens heeft het kabinet onlangs al structureel vijftig miljoen euro extra vrijgemaakt voor matching, maar de Kamer ziet liever een oplossing waarbij deze verplichtingen gereduceerd worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content