Your cart is currently empty!
Masterplan Bètatechniek slaat gematigde toon aan
Niet alle topsectoren gaan mee met de voorstellen van onder meer de hightechbranche om meer bèta‘s op te leiden door de instroom in het hoger onderwijs met hardere hand te reguleren. Het idee van de topsector High Tech Systemen en Materialen om de keuze voor technische studies te stimuleren door bij niet-technische een numerus fixus in te stellen of meer collegegeld te vragen, heeft het Masterplan Bètatechniek gehaald, maar het gezamenlijke topsectoradvies legt vooral de nadruk op ’zachte‘ maatregelen.
Het Masterplan Bètatechniek, gisteren aangeboden aan minister Verhagen van EL&I, is een samenvoeging van wat de individuele topsectoren bedacht hebben om het aantal bèta‘s op de arbeidsmarkt te vergroten. Uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat het tekort aan technisch personeel zal oplopen naar 155 duizend in 2016. Niet alleen de vergrijzingsgolf is daar debet aan, ook de vraag groeit.
Inspanningen om de populariteit van bètastudies en -beroepen te vergroten, hebben tot nu toe niet de gewenste resultaten opgeleverd. Het aantal bètastudenten trekt weliswaar de laatste tijd weer wat aan, maar onvoldoende om het dreigende tekort te doen slinken tot een acceptabel niveau. Door een gezamenlijke inspanning van bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid moet het tij nu worden gekeerd. Het Masterplan beoogt jaarlijks 40 duizend extra technici aan te trekken, zowel vanuit het onderwijs als uit zij-instroom. Duitsland dient als het grote voorbeeld: daar vormen technici 40 procent van de beroepsbevolking.