Academica

Master Embedded Systems aan alledrie TU’s geaccrediteerd

Leestijd: 2 minuten

De Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO) heeft zijn goedkeuring verleend aan zowel de Twentse als Delftse variant van de nieuwe joint-masteropleiding Embedded Systems. De Eindhovense opleiding werd juni vorig jaar al positief beoordeeld. Embedded Systems is de eerste gezamenlijke master binnen het 3TU-excellentiecentrum Nicrit (Netherlands Institute for Research on ICT). De drie TU‘s stelden hiervoor een gezamenlijk programma op maar leggen elk hun eigen accent. De opleiding moet later dit jaar van start gaan.

De commissie prees de Delftse variant voor een duidelijke visie. De TU Delft benadert de opleiding als een synthese van computerwetenschappen en elektrotechniek en legt de nadruk op het modelleren van systemen. Ook is er in het curriculum veel aandacht voor valideren en testen. De Twentse variant kreeg meer kritiek te verwerken. Zo vind de NVAO dat een duidelijke eigen koers voor het wetenschappelijke onderzoek ontbreekt. Ook zijn de onderzoeksvragen toepassingsgericht waardoor het gevaar bestaat voor een ’monodisciplinaire focus.‘ De accreditatiecommissie was wel te spreken over de samenwerking met de bestaande onderzoeksinstituten van de UT en het bedrijfsleven.

Hoewel de NVAO de samenwerking tussen de TU‘s toejuicht maakt het zich zorgen over het feit dat er drie vergelijkbare opleidingen tegelijkertijd van start gaan in Nederland. De organisatie vreest dat het daardoor moeilijk kan worden om voldoende studenten te vinden voor elke master. Naast Embedded Systems kreeg tevens de nieuwe UT-master Technische geneeskunde groen licht van de NVAO. Ook bij deze opleiding plaatste de accreditatiecommissie enkele kanttekeningen. Zo is de effectiviteit van dit nieuwe concept nog niet bewezen, waardoor er geen garantie is voor aansluiting bij de beroepspraktijk. Bovendien doet de naam onterecht vermoeden dat het om een geneeskundige opleiding gaat, terwijl de bevoegdheden op dat gebied beperkt zullen zijn. Verder vindt de commissie het ’jammer‘ dat het skills lab pas met de nieuwbouw in 2008 klaar is. Deze faciliteit moet het paradepaardje van de opleiding worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content