Kort nieuws

Marktonderzoeker: ‘Iphone 5 gevoelige klap voor NFC’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Volgens marktonderzoeker Juniper loopt de populariteit van NFC flinke averij op door Apples beslissing om de technologie niet in te bouwen in zijn Iphone 5. De marktvorser schroeft zijn verwachtingen rond NFC-gebaseerd betaalverkeer met smartphones fors terug: in 2017 wordt er in Europa en Noord-Amerika niet voor 180 miljard dollar afgerekend, maar slechts voor 110 miljard.

De afwezigheid van NFC in de nieuwste Iphone heeft een sneeuwbaleffect op het complete ecosysteem, aldus Juniper. De markt is nu minder geïnteresseerd in het uitbrengen van NFC-betaalterminals en in marketing, waardoor de zichtbaarheid van de technologie afneemt. De schade komt neer op een marktvertraging met twee jaar: ’alhoewel vele fabrikanten smartphones met NFC hebben geïntroduceerd, heeft Apples besluit de technologie een flinke klap toegebracht, met name in het licht van zijn eerdere successen met het voorlichten van het grote publiek over nieuwe mobiele diensten‘, zegt analist Windsor Holden. ’Zonder de ondersteuning van Apple wordt het nog lastiger om consumenten – en winkeliers – te overtuigen van deze compleet nieuwe manier van betalen.‘

Overigens denkt Juniper dat Apples keuze nagenoeg geen invloed zal hebben op de ontwikkelingen in Japan en Zuid-Korea. Ook meent de marktonderzoeker dat de fractie Europese en Noord-Amerikaanse smartphones met een NFC-chipset in 2017 nagenoeg gelijk zal zijn aan zijn eerdere voorspellingen. Voor de consument zal dit echter een veel minder belangrijk verkoopargument zijn.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content