Kort nieuws

Markt voor zonnecelmachines in zwaar weer, vooral in Europa

Leestijd: 1 minuut

Ondanks de hype rondom alternatieve energie hebben makers van zonnecelmachines in de eerste negen maanden van dit jaar tussen de vijfentwintig en dertig procent minder inkomsten gehaald dan tijdens de eerste drie kwartalen van 2008. Dat stelt marktonderzoeker IMS Research. Met name Europa bleek een bloedbad. De verlaging van subsidies in Spanje speelde hierin een grote rol.

In 2010 trekt de markt weer aan en zal groei vertonen, maar Europa blijft een lastige regio, denkt IMS. ’Halverwege dit jaar stelden veel eindgebruikers hun orders uit en droogde de markt praktisch op voor veel machinebouwers. Er zijn echter veelbelovende tekenen dat het vierde kwartaal een groei zal tonen in bestellingen en dat uitgestelde orders nieuw leven zal worden ingeblazen‘, zegt analist Mark Watson.

Groei zal vooral komen uit Azië, met name China, India, Taiwan en Zuid-Korea. Deze markt zal grotendeels worden bediend door lokale machinefabrikanten die goedkope apparatuur leveren. Die schieten in 2010 als paddenstoelen uit de grond, zegt Watson. Fabrikanten in de Emea-regio overwegen dan ook massaal om productie naar Azië te verplaatsen. Ontwerp en software-engineering zouden ze nog wel thuis willen houden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content