Kort nieuws

Markt Europese elektronicacomponenten blijft groeien

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Uit cijfers van de International Distribution of Electronics Association (Idea) blijkt dat Europese distributeurs van elektronicacomponenten afgelopen kwartaal meer bestellingen binnenkregen en leverden. De bookings stegen 5,8 procent kwartaal op kwartaal en 78,1 procent jaar op jaar, verdeeld over halfgeleiders (96,9 procent jaar op jaar), passieve componenten (61,9 procent) en elektromechanische en andere componenten (36 procent). De billings stegen 5,9 procent kwartaal op kwartaal en 47,6 procent jaar op jaar, met halfgeleiders goed voor 57,4 procent, passieve componenten voor 38,1 procent en elektromechanische en andere componenten 25,1 procent. De book-to-bill-ratio bleef vrijwel gelijk op 1,16:1.

De groei is groter dan de historische trend en diverse marktprognoses, maar zal in de tweede helft van 2010 afvlakken. Idea-vicepresident Adam Fletcher heeft bovendien ongebruikelijke patronen in de data gespot die de boekingscijfers vertekenen. ’Halfgeleiders en passieve componenten gaan bijna twee keer zo snel als elektromechanische en andere componenten‘, zegt Fletcher. ’Als ik de halfgeleiderboekingen zie stijgen met 96 procent en de billings slechts met 57 procent, dan gaan de alarmbellen rinkelen.‘

De tijd tussen bestelling bij de fabrieken en daadwerkelijke levering baart Idea-leden nog altijd zorgen. Aangezien de Europese markt niet een tandje terug is geschakeld en de voorbereidingen voor de ’kerstproductie‘ alweer aanstaande zijn, zijn levertijden moeilijk te voorspellen – ondanks de voorspelde stabilisering van de groei.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content