Technieuws

Mappers prototype gereed

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Even stonden ze weer in weer de spotlight, de Delftse techneuten van Mapper. Financieel Dagblad kopte op de voorpagina ’Technologisch succes voor rivaal ASML‘. Vakblad EE Times was wat meer ingetogen: ’Mapper claimt mijlpaal in maskerloze lithografie.‘ Aanleiding was een persbericht dat Mapper zelf de wereld in had gestuurd. Dat viel op omdat de maskerloze-lithografiespecialist tot op heden maar spaarzaam de publiciteit opzocht, in stilte sleutelend aan zijn concept. Staan de machines van Mapper soms op het punt door te breken?

Eerst het nieuws zelf maar. Mapper legde de nadruk op het gereedkomen van een tool die patroontjes van 45 nanometer afdrukt met behulp van parallelle elektronenbundels. Echt wereldschokkend is dat niet. Medeoprichter Bert Jan Kampherbeek vertelde in juni aan Bits&Chips dat er een prototype gereed was, al had het nog wat kinderziektes. Het nieuws is dus dat Mappers kindje is opgeknapt.

Veel interessanter is de betrokkenheid van foundry TSMC, die met naam en toenaam in het persbericht wordt genoemd. In het interview vertelde Kampherbeek, tegenwoordig belast met marktontwikkeling, dat de investeerders in zijn onderneming bleven geloven omdat er een ’grote halfgeleiderfabrikant‘ stond te trappelen om de machines in gebruik te nemen. Hij wilde toen echter nog geen namen noemen. Nu heeft TSMC zich dus als gegadigde bekendgemaakt. Het artikel in FD spreekt van een concreet voornemen om volgend jaar machines bij de Taiwanezen te stationeren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content