Mapper haalt 80 miljoen op

Leestijd: 2 minuten

Mapper heeft met een gang langs investeerders tachtig miljoen euro opgehaald. De machinebouwer gaat het kapitaal gebruiken om de eerste e-beamtoestellen uit te leveren en om de productiecapaciteit op te schroeven van zes naar twintig machines per jaar in 2014. Mapper leunt voor zijn productie grotendeels op het Nederlandse hightechecosysteem.

Het leeuwendeel van de nieuwe kapitaalinjectie komt op naam van Rusnano, een investeringsfonds van tien miljard dollar opgezet door de Russische overheid om de nanotechnologie-industrie in Rusland te stimuleren. Van Mapper werd dan ook verwacht dat het in ruil voor de financiƫle ruggensteun een activiteit in Rusland zou ontplooien.

Deze voorwaarde is afgedekt door een productiefaciliteit op te zetten voor het Mems-gebaseerde lenssysteem dat Mapper gebruikt om zijn elektronenbundels te focussen. Dit werd tot op heden gefabriceerd in de cleanrooms van het Delftse Dimes en de TU Eindhoven, maar volgens Mapper-CEO Bert Jan Kampherbeek voldoet deze ā€™historisch gegroeideā€˜ oplossing niet meer nu zijn bedrijf werkt aan opschaling van de productie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login