Nieuws

Manufuture plant de machines van de toekomst

Koen Vervloesem
Leestijd: 4 minuten

Op de tweede vergadering van het Belgische Manufuture-platform bespraken Agoria en WTCM-CRIF hun toekomstvisie voor de Belgische industrie in mechatronica, nieuwe materialen en rapid manufacturing. De belangrijkste boodschap is dat machinebouwers over de disciplinegrenzen heen kijken. Alleen dan kunnen de apparaten aan de steeds complexere eisen voldoen.

Manufuture is een Europees onderzoeksprogramma dat van de industrie uitgaat en wil bijdragen aan een duurzame maatschappij. In dit platform kijken onderzoekers naar beschikbare technologieën en proberen ze synergieën uit te kristalliseren. Eén boodschap die het platform zeker wil uitdragen is dat ’produceren‘ geen oude technologie is maar hightech. ’De productie stiefmoederlijk behandelen is dan ook geen slimme keuze‘, zegt Christoph Hanisch van Manufuture. ’Enkel een goedlopende productie zal de fabricage in Europa houden. Afstoten naar lagelonenlanden is nefast voor de toekomst: als je productie van R&D afsplitst, zul je R&D ook verliezen. Je raakt namelijk de waardevolle kennis van de productieafdeling kwijt.‘

Manufuture bestaat op Europees niveau, maar heeft in de verschillende landen nationale en zelfs regionale platforms geïnstalleerd. Het Europese programma behandelt algemene zaken zoals een strategische onderzoeksagenda en een visietekst, terwijl de nationale en regionale niveaus specifieke doelstellingen voor de industrie en het onderzoek ter plaatse uitvoeren. De verschillende programma‘s worden uiteraard op elkaar afgestemd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content