Kort nieuws

Managementbuy-out Exendis onder vuur

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Activistisch aandeelhouder Frans Faas wil opheldering over de managementbuy-out bij de Edese voedingenspecialist Exendis. Drie directieleden willen het elektronicabedrijf van de beurs halen voor 5 miljoen euro. Faas vindt dat te weinig. Via zijn investeringsfonds Recalcico heeft hij Exendis verzocht meer informatie te geven, onder meer over de waarde van de activiteiten die wel en niet zijn betrokken bij de transactie en over de waardering van de activa.

De kernactiviteiten van Exendis zijn energieconversie en betrouwbare energievoorziening voor infrastructuur- en mobiliteitstoepassingen. Zo maakt het bedrijf bijvoorbeeld batterijen voor elektrische fietsen, rolstoelen en scootmobielen. Directeur Béla Jankovic heeft een belang van 28,4 procent in de vennootschap. Zijn vader, die commissaris is bij het bedrijf, bezit nog eens 5,6 procent. Recalcico heeft een belang opgebouwd van ruim 10 procent.

Begin dit jaar lag Faas al in de clinch met Exendis over een eenmalige bonus van 220 duizend euro voor directeur Jankovic en enkele medewerkers. De uitbetaling zou de winst over 2007 drukken. Die kwam uit op 503 duizend euro, tegen 1,5 miljoen het jaar ervoor. Volgens Faas was de bonus onterecht en ging deze ten koste van de positie van aandeelhouders. Uiteindelijk bond Exendis in en koos het voor een andere regeling.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content