Achtergrond

Makkelijkste weg naar multicore loopt via besturingssysteem

John Carbone is vicepresident marketing bij Express Logic en heeft 35 jaar ervaring in realtime computersystemen en software.

Leestijd: 6 minuten

Met een paar ingrepen aan het besturingssysteem kan veel bestaande software al redelijk efficiënt worden uitgesmeerd over een symmetrische multiprocessor. John Carbone van Express Logic legt uit waar de valkuilen zitten bij het geschikt maken van een RTos voor een SMP-systeem.

Vandaag de dag zien we Soc-architecturen met meerdere cores of processoren steeds meer doordringen in een brede reeks embedded consumenten- en communicatiesystemen. Software die verschillende taken tegelijkertijd moet uitvoeren, kan met de multicoreaanpak betere prestaties halen zonder het verkwistende stroomverbruik van een singlecore processor die tot zijn maximale kloksnelheid wordt opgezweept. Dan gaat het bijvoorbeeld om settopboxen die verschillende televisiezenders opnemen en tegelijkertijd filmpjes via internet delen, of een autocomputer die tegelijkertijd de navigatie verzorgt voor de bestuurder en computerspelletjes voor de kinderen op de achterbank.

Maar multiprocessoren introduceren allerlei extra complexiteit voor programmeurs. Zij hebben hier betere softwareondersteuning voor nodig, onder meer van het besturingssysteem. Voor zowel de commerciële RTos-aanbieders als de grofweg vijftig procent van de ontwikkelaars die nog steeds hun eigen realtime kernels bouwen, zijn dit forse uitdagingen. Nu er chipontwerpen met zes, zeven of zelfs meer rekenelementen opduiken, wordt het duidelijk dat het ontwikkelproces flink op de schop genomen zal moet worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content