Interview

‘Mainframes en telefoons lijken best op elkaar’

Pieter Edelman
Leestijd: 15 minuten

De eisen voor grote datacentra en kleine mobieltjes groeien naar elkaar toe, denkt Linux-kerneltopman Alan Cox. Hij was laatst in Nederland voor een lezing in Sioux‘ Hot-or-not-serie. Tijdens een interview vertelt hij over de laatste ontwikkelingen in realtime, doet hij het kernelontwikkelproces uit de doeken en fulmineert hij tegen DRM en softwarepatenten.

’Het is niet echt mijn expertisegebied‘, tempert Alan Cox direct als we onze bedoelingen aan hem kenbaar maken; praten over Linux in de embedded wereld. Maar hij heeft als een van de hoofdontwikkelaars van de Linux-kernel toch zeker wel een goed overzicht van de ontwikkelingen? Ja, dat wel, beaamt hij. En dus kan hij er toch wel wat zinnigs over zeggen.

Sterker nog, Cox doet een opmerkelijke observatie: juist de vereisten voor de grote datacentra met honderden servers en die voor kleine apparaten zoals mobieltjes vertonen grote overeenkomsten en kruipen zelf steeds meer naar elkaar toe. Op de wensen voor geheugen en energieverbruik liggen deze uiterste toepassingsgebieden dicht tegen elkaar aan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content