Magnetische-bolletjestest Philips eind 2012 in de kliniek


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Philips denkt eind volgend jaar de markt op te kunnen met zijn biosensor gebaseerd op magnetische bolletjes. De Magnotech-test zal in eerste instantie worden ingezet voor het snel monitoren van operaties aan de bijschildklieren. Ook een snelle test voor hartaanvallen staat op het programma.

Philips sleutelt al een aantal jaar aan het Magnotech-systeem, dat is bedoeld voor de ontwikkeling van point-of-care-diagnoses: een test die binnen enkele minuten, bij de patiënt, uitsluitsel geeft in plaats van dat er een monster naar een lab moet worden gestuurd. Bijschildklieroperaties zijn een gebied waar daar sterk behoefte aan is. Als de bijschildklieren te hard werken, ontstaat botontkalking. De oplossing is om een of meerdere van deze klieren te verwijderen. Om te weten of er genoeg is weggesneden, moet tijdens de operatie de concentratie worden bepaald van het hormoon dat de klieren produceren. Op het moment bestaat er echter geen snelle test voor die al tijdens de operatie uitsluitsel geeft. Philips‘ Magnotech-test geeft in tien minuten een betrouwbare meting.

Het systeem gebruikt bolletjes die zijn gecoat met antilichamen: moleculen die zeer specifiek aan een ander molecuul plakken – in dit geval het hormoon. Daarnaast is ook de bodem van het reactiecompartiment bekleed met een antilichaam dat hier aan kleeft. Doordat de bolletjes magnetisch zijn, kunnen ze worden gestuurd. Als nu de bolletjes magnetisch naar de bodem worden getrokken en vervolgens weer afgestoten, blijven de bolletjes achter die het hormoon hebben opgepikt – die blijven immers samen met het hormoon aan de antilichamen op de bodem zitten. Met een laser kan vervolgens de concentratie bolletjes op de bodem worden bepaald.

Het systeem gebruikt een handheld scanner met wegwerpcartidges waar de bolletjes met antilichamen in droge vorm in zitten. Als monster wordt een klein druppeltje bloed gebruikt. De cartridges bieden plaats aan meerder reactiecompartimenten, waardoor in principe verschillende stoffen gedetecteerd kunnen worden in een enkele test.