Technieuws

Magnetisatie met licht blijkt complexer dan gedacht

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Een internationaal researchteam, met onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft een verrassende ontdekking gedaan in de manier waarop licht de magnetisatie van een materiaal kan beïnvloeden. Het vuurde laserpulsen af op een materiaal dat is opgebouwd uit individuele magnetische domeintjes van enkele micrometer. Eerder onderzoek had laten zien dat deze pulsen de polarisatie van deze domeintjes razendsnel kunnen omdraaien, en het mechanisme dus toegepast zou kunnen worden voor dataopslag.

Toen de onderzoekers preciezer keken naar wat er gebeurt als een lichtpuls inslaat, bleek dat hoewel een lichtpuls vele domeintjes tegelijk raakte, deze niet allemaal ompolen. In plaats daarvan vormden zich binnen de domeinen substructuren, waarvan de vorm afhankelijk is van hoe het oppervlak is opgebouwd. De consequentie daarvan is dat een domeintje niet één bit kan herbergen, maar meerdere: de potentieel toch al zeer hoge informatiedichtheid nam door de ontdekking nog meer toe.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content