Kort nieuws

Magneetvelden lopen als bedoeld in Duitse fusiereactor

Leestijd: 1 minuut

Princeton-onderzoekers hebben bevestigd dat de Wendelstein 7-X-fusiereactor magneetvelden produceert conform zijn ontwerp. De afwijking van de beoogde configuratie is slechts één op honderdduizend, waarmee bevestigd is dat de reactor in staat mag worden geacht plasma’s te bedwingen. Dat is een van de grootste uitdagingen van fusie-energie.

De Wendelstein 7-X werd vorig jaar voor het eerst opgestart in het Duitse Max Planck Institute for Plasma Physics. Hij is de grootste in zijn soort en bedoeld om te onderzoeken of een zogenaamde stellarator-configuratie geschikt is om een kernfusiereactor op te baseren. Meer energie produceren dan erin gaat, zal hij nooit doen.

Stellaratoren sluiten het plasma op door een combinatie van een complexe kronkelige vorm en externe magneetvelden. Dit in tegenstelling tot de tokamak, bekend van het Iter-project, die elektrische stromen door het plasma stuurt om de benodigde magneetvelden op te wekken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content