Magma moet patentclaim laten vallen


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Een Amerikaanse rechter heeft Magma Design Automation opgelegd dat het de claim op twee betwiste patenten moet laten vallen. De toolleverancier vecht met concurrent Synopsys om het eigendom van deze kennis. De rechtbank bevestigt wat dat bedrijf al beweerde: Magma kan geen aanspraak maken op de Amerikaanse patenten 6.453.446 en 6.725.438.

Het Amerikaanse patentenbureau gaat de discussiepatenten nu nader onderzoeken om te kijken wie de rechtmatige eigenaar is. Hoewel ze op dit moment op naam staan van Magma, heeft de rechter bepaald dat Synopsys minstens een gedeeld eigendom kan claimen. Mogelijk moet het die aanspraak delen met IBM. Magma staat echter volledig buitenspel.

Er is nog een derde patent dat de twee EDA-bedrijven claimen. Het Amerikaanse patentenbureau wees vorig jaar echter alle aanspraken op patentnummer 6.378.114 van de hand. Magma vroeg vlak voor kerst een nieuwe beoordeling aan. Die zit nu in de papiermolen.

Begin 2004 bekende Lukas van Ginneken, de Nederlandse medeoprichter van Magma, dat gereedschappen en belangrijke octrooien van zijn bedrijf zijn gebaseerd op onderzoek bij Synopsys en patenten die hij daar ontwikkelde. Van Ginneken stelde verder dat het management volledig op de hoogte was. In ruil voor deze verklaringen liet Synopsys zijn claims tegen de Nederlander vallen, maar sindsdien zijn de beide EDA-bedrijven in een juridisch gevecht verwikkeld.