Kort nieuws

Mager derde kwartaal voor krimpend NXP

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

NXP boekte in het derde kwartaal een operationele winst voor amortisatie en eenmalige posten van 15 miljoen dollar. Dat is meer dan het tweede kwartaal van dit jaar, toen de Eindhovenaren 29 miljoen dollar in het rood gingen, maar fors minder dan dezelfde periode vorig jaar, toen zij nog een aangepast Ebita van 136 miljoen dollar boekten. De omzet daalde naar 1336 miljoen dollar, 4,2 procent lager ten opzichte van het derde kwartaal van 2007.

CEO Frans van Houten weet de magere resultaten aan de zwakke halfgeleidermarkt, waar ook de financiële crisis debet aan is. Vooral de automotive en consumentensegmenten kregen het zwaar te verduren. De cijfers lagen desalniettemin in lijn met de verwachtingen, aldus Van Houten. Er waren ook lichtpuntjes: NXP haalde nieuwe klanten binnen, waaronder het Chinese telecombedrijf Huawei, en het bedrijf boekte ’vooruitgang in digitale tv‘. De CEO zei verder in het huidige economische klimaat een flinke slag om de arm te moeten nemen ten aanzien van de vooruitzichten. Hij gaat uit van een omzetdaling van 8 tot 14 procent in het huidige kwartaal.

NXP maakte half september bekend kostenbesparingen van 550 miljoen euro per jaar door te voeren. Dit volgde op zijn recente exit uit de nog maar net operationele joint venture ST-NXP Wireless. Er gaan wereldwijd vier fabrieken dicht en er verdwijnen 4500 banen. In Nederland sluit een van de fabs in Nijmegen en verdwijnen er 1300 banen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content