Maatschappelijk debat

Author:

Wim Hendriksen is lector bij Fontys Hogeschool ICT.

Reading time: 2 minutes

Ik doe een oproep aan de Bits&Chips-community om mee te doen aan een maatschappelijk debat dat nu wordt gevoerd door uitsluitend atechnische kneuzen. Deze nitwits praten over ethische vragen rondom big data, internet of things, robotica en 3D-printing. Ze roepen: robots kosten banen en zijn onpersoonlijk, big data geeft booswichten de kans om je privacy aan de wilgen te hangen. Als je dat gaat integreren, dan gaat het internet of things 24/7 en overal alles van ons meten. Vervolgens worden de verzamelde data geanalyseerd met bigdatatechnieken, waaruit vage conclusies worden getrokken, waarmee enge door 3D-geprinte robots ons leven gaan verzuren. Oftewel: George Orwell heeft toch gelijk gekregen, alleen dertig jaar later.

Mijn probleem is dat we in de media alleen maar geitenharensokken zien die hierover een mening denken te moeten hebben. Zelfs ministers roepen tegenwoordig maar wat. De inhoud is vrijwel altijd zeer beperkt en zeer eenzijdig. Stelletje doemdenkers!

En zoals zo vaak houden wij techneuten weer onze mond en doen we net of we er niet bij horen. Ik vind dat we ons moeten laten horen: techneuten aan tafel bij DWDD, in de Volkskrant, bij Ted, op middelbare scholen, bij feestjes, in de opvoeding, in het café, in de politiek, noem maar op.

Wij kunnen vertellen hoe de toekomst eruitziet. Wij kunnen beter aangeven wat de onmiskenbare voordelen zijn van deze ontwikkelingen, maar ook wat de beperkingen zijn. Ook kunnen we goed aangeven waar de risico’s zitten, wat we daaraan denken te kunnen doen en ook wat we niet kunnen oplossen. Daarna kan de maatschappij bepalen of dat wel of niet ethisch acceptabel is.

We moeten duidelijk maken dat we in Nederland weer betaalbaar kunnen gaan produceren, dat we de kwaliteit van leven kunnen verbeteren, dat we het milieu kunnen ontzien, dat we mooie dingen kunnen maken, dat we gezonder kunnen worden, dat we weer mee kunnen tellen in deze wereld. Dat techniek er niet alleen maar is voor het faciliteren van onzinnige hardware en software voor het maken van nog meer zelfjes, smoelenboeken en whatsquatsch.

Weerstand bieden tegen robots en big data is even onzinnig als het was om dertig jaar geleden te proberen computers tegen te houden: wil je de geldautomaten weer terugdraaien, omdat het zo leuk is om op vrijdagmiddag een uur in de rij te staan bij de bank die met de buizenpost je vijftig gulden naar de balie stuurt? Wil je weer een week bezig zijn met je belastingformulier omdat je zelf al die ordners moet doorspitten en de posten met de hand moet optellen? Wil je weer terug naar 3500 verkeersdoden per jaar in Nederland? Wil je doktoren hun mri-scanners weer afnemen? Wil je weer een glasbak-tv van een kubieke meter in de kamer? Wil je weer lood in je benzine? Nee toch?

Wij techneuten willen zo weinig mogelijk belemmeringen in de voortgang van de mensheid maar wel binnen redelijke beperkingen die de maatschappij ons oplegt. If you can’t beat ’em, join ’em. And then beat ’em.