Luminis en Nedap bouwen RFID-oplossing voor thuiszorg

Reading time: 2 minutes

Author:

De Zeeuwse zorgaanbieder AllƩvo neemt RFID-technologie van Luminis en Nedap Healthcare in gebruik om de hulp aan huis te verbeteren. Alle cliƫnten van de organisatie krijgen een zorgpas die de bezoekende verzorger kan uitlezen met de IO Touchpro. Dit speciale Nokia-mobieltje communiceert met het centrale computersysteem om het begin- en eindtijdstip van de visite te registreren en patiƫntgegevens op te halen.

Wanneer de zorgverlener zijn eigen pasje bij de Nokia 3220 houdt, laadt het mobieltje automatisch de Java-gebaseerde thuishulpapplicatie en legt het via GPRS contact met de backoffice van AllƩvo. Scant de verzorger vervolgens de contactloze patiƫntenkaart met de telefoon, dan start het toestel automatisch de tijdopname op het centrale systeem. Tevens haalt het de cliƫntgegevens op om die weer te geven op het schermpje.

De IO Touchpro verlicht het werk van de thuiszorg door het bewerkelijke tijdschrijven te automatiseren en actuele cliƫntgegevens online toegankelijk te maken.

Na afloop van het bezoek kan de thuishulp op het mobieltje aangeven wat hij heeft gedaan. Ter afsluiting leest hij nogmaals de patiƫntenpas uit, waarna de telefoon de centrale registratie stopt. Het bewerkelijke tijdschrijven behoort hiermee tot het verleden. Bovendien heeft zowel de hulpverlener als de zorginstelling nu altijd online inzage in de laatste gegevens over behandelplannen, cliƫnten en geleverde zorg.

De IO Touchpro maakt deel uit van het IO-concept voor zorgregistratie van Nedap Healthcare. Het bedrijf uit Groenlo deed de ontwikkeling in samenwerking met het Arnhemse Luminis, dat onder meer de GPRS- en Java-kennis leverde. De oplossing is gebaseerd op de Near Field Communication (NFC)-technologie van Philips en Sony. Nokia heeft een reader hiervoor geĆÆntegreerd in zijn 3220-telefoon. Deze lezer communiceert via radiofrequentie-identificatie met NFC-chips, bijvoorbeeld die op de zorgpasjes van de AllĆ©vo-cliĆ«nten.