Kort nieuws

Lithium Werks haalt Chinese miljardeninvestering binnen (update)

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Twentse batterijbedrijf Lithium Werks tekent dinsdag 16 oktober een investeringsovereenkomst van 1,6 miljard euro met een nog niet bekendgemaakte Chinese partner. Bij de ondertekening zal minister-president Rutte aanwezig zijn, net als de Chinese premier Li Leqiang, die in het land is met een handelsdelegatie.

Eerder vertelde Lithium Werks-directeur Kees Koolen aan studenten van de Universiteit Twente dat hij binnenkort een contract tekent voor de bouw van een grote accucelfabriek in China. Hij wil echter in de hele wereld produceren, liefst ook in Twente, waar het r&d-centrum van het bedrijf wordt gevestigd. Overigens heeft Super B, dat eerder dit jaar opging in Lithium Werks, al een assemblagefabriek in Hengelo.

Update 16-10 13:45: het gaat inderdaad om de bouw van een nieuwe ‘gigafactory’. De accufabriek komt te staan in de Chinese Yangtze-rivierdelta en gaat acht gigawattuur per jaar aan accu’s voor stationaire opslagdoeleinden produceren. Lithium Werks partnert daartoe met de lokale ontwikkelingsmaatschappij, investeerders en banken. De beraamde kosten bedragen 1,6 miljard euro, waarvan Lithium Werks twintig procent voor zijn rekening neemt en Chinese partijen de rest. Koolen roemde de snelheid waarmee hij in China zaken kan doen. In Europa wordt er vooral veel gepraat, zei hij tegen Bloomberg.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content