Tools&Toys

Lisp-gebaseerde scriptingtaal mikt op embedded

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Er is een nieuwe versie vrijgegeven van Newlisp, een op Lisp gebaseerde scriptingtaal. Versie 10.4.5 voegt enkele kleine verbeteringen en bugfixes toe. De voornaamste veranderingen zijn dat onder Windows nu net als onder Unix proces-ID‘s worden gegeven in plaats van process-handles, en dat de CGI-module met multiformulier-post-requests overweg kan.

Newlisp is een relatief jonge Lisp-variant die volgens de auteurs bedoeld is voor de huidige tijd; de taal is beknopt en daardoor simpel, maar bevat ondersteuning voor gedistribueerde en parallelle rekentaken en standaard bibliotheken voor onder meer netwerk-, webserver-, database-, GUI- en encryptiefunctionaliteit. Bovendien is het een geïnterpreteerde taal, met alle daarbij horende verschillen met gecompileerde talen. Volgens de auteurs stammen de meeste verschillen met reguliere Lisp uit dit onderscheid.

De runtime met standaard modules is enkele honderden kilobytes, wat de software geschikt maakt voor embedded toepassingen. In download is ook een IDE meegeleverd. Het pakket draait op het moment onder Linux, Unix, Mac OS X en Windows en is gratis beschikbaar via de GPLv3-licentie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content