Liquavista over naar nieuwe lcd-dochter Samsung

Reading time: 1 minute

Author:

‘s Werelds grootste maker van lcd-displays Samsung Electronics gaat deze business vanaf 1 april verzelfstandigen in een 100 procent dochterbedrijf. Daarmee krijgt ook het Eindhovens Liquavista, dat begin vorig jaar in Koreaanse handen kwam, formeel een nieuwe eigenaar. Het moederbedrijf zegt zich door het uitspinnen beter te kunnen richten op Oled, dat lcd in veel gevallen zal vervangen. Tegelijkertijd moet de dochter lcd nieuw leven inblazen. Samsung investeert 750 miljard won in de spin-off, omgerekend zo‘n half miljard euro.

Door de opkomst van Oled slinken de marges voor lcd in rap tempo. Samsung moest afgelopen jaar dan ook rode cijfers schrijven voor deze business. Een aparte onderneming kan dit tij keren, denkt het Koreaanse concern, middels innovaties op lcd-gebied en bedrijfsreorganisaties. Op den duur overweegt Samsung samenvoeging met het onderdeel voor mobiele schermpjes, zodat er een enkel sterk bedrijf ontstaat dat zich volledig richt op displays.

Liquavista-CEO Johan Feenstra denkt dat de afsplitsing goed zal uitpakken voor de Eindhovense technologie. ’In de versterkte focus op nieuwe technologieën voor deze business past ook electrowetting heel goed, aangezien wij met de grote voordelen van deze technologie ook nieuwe markten kunnen openbreken‘, schrijft hij in een e-mail. Na de overname is Liquavista officieel omgedoopt tot lcd-R&D-centrum voor Samsung en gegroeid van veertig naar zestig werknemers.