Kort nieuws

Linux-minibus start en crasht

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Vijf dagen nadat premier Balkenende de Parkshuttle officieel in gebruik nam, heeft Connexxion de onbemande minibus alweer voorlopig van de weg gehaald. Door een nog onbekende oorzaak botsten twee van de voertuigen op elkaar in Capelle aan den IJssel. De Parkshuttle is een ontwikkeling van 2getthere, een dochteronderneming van het Utrechtse Frog Navigation Systems, en gebruikt een voertuiggeleidingssysteem op basis van Linux. Na meer dan een jaar vertraging verrichtte Balkenende op 1 december de officiële opening van de Parkshuttle-lijn. Deze verbindt het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom met het bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel. Tijdens de spitsuren vervoeren zes onbemande voertuigen iedere tweeëneenhalve minuut elk maximaal twintig passagiers. Buiten de spits rijden de wagentjes op afroep.

De Linux-gebaseerde besturingen van Frog maken gebruik van positiebepaling op een raster van magneten in de grond. Daarvan is ook de bedrijfsnaam afkomstig: Free Ranging On Grid. Al rijdend krijgen de automatisch geleide voertuigen input van sensoren, bijvoorbeeld in de wielen. Tegelijkertijd meten ze de afstand die ze overbruggen. Uit de beweging en de afgelegde weg schatten ze hun positie, die ze met behulp van magnetische markeerelementen in vloer of wegdek periodiek corrigeren.

Ook de Phileas in Eindhoven rijdt met het systeem van Frog, zij het dat een chauffeur een oogje in het zeil houdt (Bits&Chips 2, 2002). Deze bus kwam evenmin soepel uit de startblokken. De eerste rit begin september 2004 – een jaar later dan gepland – viel uit en een half uur later zorgden stoplichten die niet op groen sprongen en een fout in het reizigersinformatiesysteem ervoor dat de Phileas te laat op de plaats van bestemming arriveerde.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content