Linux beklijft in embedded

Reading time: 1 minute

Author:

In een recent onderzoek van Venture Development Corporation (VDC) zei 77 procent van de embedded-ontwikkelaars die Linux gebruiken voor hun huidige project, ook bij de volgende toepassing voor dit OS te kiezen. 12 procent van hen zegt het volgende project op een commercieel OS te baseren, 1 procent kiest voor een bedrijfseigen besturingssysteem. Daarmee tonen de ontwikkelaars zich tevreden met het open-source OS. 60 procent van de respondenten gebruikte nog geen Linux in het vorige project.

’Linux heeft bewezen dat het goed inzetbaar is voor een brede reeks toepassingen in verschillende industrieën en blijft marktaandeel verwerven, ook al is het niet precies geschikt voor sommige embedded-applicatietypen‘, zegt Matt Volckmann van VDC. Hij voegde eraan toe dat veranderde systeemontwerpen helpen om in marktsegmenten door te dringen waar het gebrek aan capaciteit voorheen een barrière was. Volgens VDC zal Linux de komende tijd grote stappen nemen op de mobieltjesmarkt. Zowel makers van telefoons als de telecomoperatoren baseren hun standaards op het platform.

Een vrije Linux-versie krijgt steeds vaker de voorkeur boven een commerciële. 16 procent van de ondervraagden kiest in het eerstvolgende project voor een commerciële Linux-versie, ofwel 14 procent van de toekomstige Linux-gebruikers. Bij het laatst afgeronde project lag dat percentage nog op 38 procent. VDC ziet het somber in voor de commerciële Linux-distributeurs. Volgens de marktonderzoeker hebben bedrijven als Montavista voor een belangrijk deel bijgedragen aan de innovaties die Linux geschikt maken voor embedded toepassingen. Maar VDC vraagt zich af of ze wel genoeg toegevoegde waarde kunnen leveren.