Technologie

Linear stapt in compacte voedingsmodules

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Met een familie compacte voedingsmodules voor vermogensmanagement en -conversie slaat Linear Technology een nieuwe weg in. Tot nu toe richtte de Amerikaanse powerspecialist zich vooral op bouwstenen voor voedingen in de vorm van PWM-controllers en switchen. Met de introductie van de LTM4600-serie biedt het bedrijf nu ook kleine voedingsmodules die als component op de printplaat zijn te zetten. De LTM4600-familie levert tot 10 ampère en is gericht op printplaten met een stevige energiehonger, zoals borden met DSP‘s, FPGA‘s en microprocessoren.

Linear levert de nieuwe lijn kant-en-klare DC-DC-voedingssystemen in een verpakking van 15 mm bij 15 mm bij 2,8 mm. De land grid array-behuizing (LGA) bevat verschillende halfgeleiders, waaronder de controllerlogica, twee MOSFET‘s en een spoel. Wie slechts 3 tot 4 ampère nodig heeft voor zijn printplaat kan met een power-IC met geïntegreerde switch uit de voeten die de volledige stroom levert. Wie meer power wil, moet een meer geavanceerde voeding kopen of er zelf een samenstellen uit losse componenten: controller, MOSFET‘s, spoel(en), condensatoren en weerstanden. Linear is vooral sterk in DC-DC-controllers en switchen. De systeemmodules waar het nu mee komt, zijn een geheel nieuwe tak van sport.

Hardwareontwerpers kunnen hun borddesign met de micromodules flink vereenvoudigen. Een vergelijkbare oplossing op basis van losse onderdelen (PWM-controller, MOSFET‘s, spoel, condensatoren en compensatiecomponenten) is bij benadering 60 procent groter en 20 procent hoger.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content