Limburgse siliciumfabriek van de baan

Reading time: 1 minute

Author:

De bouw van een siliciumfabriek op de Limburgse Chemelot-campus gaat definitief niet door. De provincie scheldt 4,25 miljoen euro subsidies en leningen aan initiatiefnemer The Silicon Mine (TSM) kwijt, tenzij het bedrijf elders alsnog weet te slagen. TSM zoekt nu buiten Limburg naar vestigingsplaatsen. In het bijzonder Delfzijl staat in de belangstelling.

Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Twan Beurskens aan de Statencommissie Economie, gepubliceerd door Wij Limburg. Het TSM-project begon meer dan tien jaar geleden en was onderdeel van een groter plan om een complete pv-keten in Limburg te vestigen: van zand tot zonnepaneel. Enkele malen leek het erop dat het benodigde kapitaal was gevonden, maar uiteindelijk ketsten de deals toch af.

Het eigen vermogen van TSM dook enkele jaren geleden al onder nul, en het bedrijf zou failliet gaan als de provincie leningen en subsidie zou terugvorderen. Door te accepteren dat de fabriek eventueel ergens anders wordt gebouwd, is er nog een kleine kans dat het gemeenschapsgeld wordt terugbetaald. Chemelot is volgens de brief geen geschikte locatie meer ‘door ontwikkeling van het productieproces’ waardoor ‘minder gebruik gemaakt kan worden van de relatief goedkope stroom op Chemelot’, aldus de brief.