Limburg steunt siliciumfabriek


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

De provincie Limburg zegt voor 15 miljoen euro garant te willen staan bij de bouw van The Silicon Mine bij Sittard en Geleen. Deze fabriek moet silicium wafers voor de zonnecelindustrie gaan produceren. Aan een haalbaarheidsstudie had het gewest al eerder 2,5 miljoen euro bijgedragen. Daarnaast ondersteunen chemiebedrijf DSM, investeringsbank Liof en enkele andere investeerders de fabriek financieel.

In april dreigde initiatiefnemer Gosse Boxhoorn met zijn plannen naar het buitenland te vertrekken omdat hij de financiering in Nederland niet rond kreeg. ’De overheden willen het risicokapitaal ingevuld zien voordat ze subsidie geven, de verstrekkers van risicokapitaal willen hulp van de banken hebben en de banken willen alleen iets doen als de overheid het risico afdekt‘, zei de trekker van het project Gosse Boxhoorn in het zakenblad Fem.

Met de garantstelling van de provincie is die impasse wellicht doorbroken, maar de zaak is nog niet rond. The Silicon Mine heeft ook bij het Rijk aangeklopt om risico af te dekken. Daar gaat het om een bedrag 50 miljoen euro. De bouw van The Silicon Mine kost ongeveer 437 miljoen euro. In Limburg wordt naar verwachting de komende vijf jaar een miljard euro geïnvesteerd in activiteiten rondom zonne-energie.