Opinie

Liever schatten dan gokken

Ludo Zwaan is eigenaar van Zwalu Training & Advies.

Leestijd: 3 minuten

Een Zwitserse legerofficier stuurt een peloton Hongaarse soldaten de Alpen in voor een verkenningsmissie. Ze worden overvallen door een sneeuwstorm en verdwalen. Na de storm te hebben uitgezeten in tenten vindt een soldaat een kaart in zijn broekzak, waarmee ze levend en wel hun weg terugvinden. Iedereen blij! Er werd feest gevierd, gedronken en gejodeld. Nadien vraagt de officier aan de soldaten of hij de kaart mag zien. Het blijkt een kaart van de Pyreneeën te zijn.

Het klinkt ongeloofwaardig, maar dit verhaal is echt gebeurd. De soldaten namen aan dat ze een betrouwbare kaart hadden en namen op basis daarvan de juiste beslissingen om terug te geraken. Dat pakte in dit geval goed uit voor hen, maar in het algemeen wil je om een missie te volbrengen natuurlijk liever een plan met een meer solide basis. Daarvoor wil je liever schatten dan gokken.

Schattingen, beoordelingen en meningen spelen een belangrijke rol in de planning en uitvoering van technische projecten. Ongeacht de projectmanagementmethodiek – Agile/Scrum, Prince2 – worden schattingen vaak als de waarheid aangenomen en in beton gegoten. Daardoor kunnen projecten uitlopen en duurder worden. Als projectmanager verlies je je geloofwaardigheid en soms word je zelfs geconfronteerd met vervelende discussies. Wie kent ze niet. Volgens de Chinezen is 2015 het jaar van de geit – een mooi moment voor organisaties om geen tijd meer te spenderen aan dat soort gemekker. Maak dus gewoon goede schattingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content