Opinie

Liever een goede specificatie dan een uitgewerkte test

Derk-Jan de Grood
Leestijd: 3 minuten

Agile en documentatie hebben een spannende relatie. Vroeger hoorde ik mensen vaak klagen over het gebrek aan documentatie binnen Agile-trajecten. ’Organisaties grijpen Scrum alleen maar aan als excuus om niets te hoeven documenteren‘, was een bekende verzuchting. Nu Agile-werkwijzen meer ingeburgerd raken, hoor ik dit minder. Ik zie steeds meer organisaties die voor Scrum kiezen, niet om onder de documentatieplicht uit te komen, maar om snel en flexibel werkende software te maken.

Toch blijft documentatie een heikel punt. Het Agile-manifest zegt dat werkende software de voorkeur heeft, om daaraan toe te voegen dat documentatie nog steeds waarde heeft. Hoe moeten we hier nu in de praktijk mee omgaan? Ik heb verschillende teams gezien met elk hun eigen beleving.

Team 1 is een soepel lopend Scrum-team. Als ik aan een van de testers vraag of hij wel eens te maken heeft met gebrekkige documentatie, kijkt hij me verbaasd aan. ’We zijn één team. Als ik een vraag heb, dan zit de informatieanalist links en de ontwikkelaar rechts van mij.‘ Geheel in de geest van Agile loopt de informatie-uitwisseling gesmeerd. Het team levert ook kwalitatief goede software op, en daar is het om te doen, toch? De vraag is echter waar het gedrag van het systeem wordt vastgelegd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content