Kort nieuws

Lidarsensor niet goed beveiligd tegen manipulatie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Een van de sleuteltechnologieën voor zelfrijdende voertuigen, de lidar-sensor, blijkt niet ongevoelig voor manipulatie door kwaadwillenden. Onderzoekers van het Koreaanse Kaist-instituut schrijven in een nog niet gepublicerd paper verschillende methoden om de sensoren dingen te laten zien die er niet zijn.

Lidar, wat staat voor light detection and ranging, scant de omgeving met een infraroodlaser en kijkt naar de reflecties. De tijd tussen zenden en ontvangen geeft de afstand tot het object aan. Om die te kunnen meten, worden korte laserpulsen gebruikt waardoor een reflectie altijd bij een specifieke puls hoort. Zo ontstaat een puntenwolk van de omgeving. De methode combineert hoge resolutie en precisie met een relatief groot bereik en werkt zowel in het licht als in het donker.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers kwetsbaarheden in de sensor blootleggen, al in 2015 werd aangetoond dat het mogelijk is om lidar te manipuleren. Hiervoor heeft de aanvaller een eigen lichtsensor en laser nodig. Door de lichtpulsen van de lidar op te vangen en een puls met een vertraging terug te zenden, wordt een extra virtueel object gemaakt. Maar de Koreanen hebben een verbetering bedacht waarmee het ook mogelijk is om objecten dichterbij te laten lijken, en in een andere positie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content