Technieuws

Licht schakelt magneten zonder warmte

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Er is geen warmte en ook geen magneetveld nodig om magneten om te polen, een lichtplus is voldoende. Dat schrijft een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Radboud Universiteit in Nature Communications. De ontdekking biedt perspectief op thermisch neutrale magnetische dataopslag, wat bijvoorbeeld enorm zou schelen in de kosten om datacentra te koelen.

Al in 2007 toonde de groep van RU-hoogleraar en Spinozaprijs-winnaar Theo Rasing aan dat snelle lichtpulsen magneten kunnen ompolen. Dat kwam als een volslagen verrassing: natuurkundigen dachten dat licht de betrokken krachten niet kan ontregelen. Zeer lokale opwarming door de laserpuls bleek het fenomeen te verklaren.

In de recentere experimenten gebruikten de onderzoekers echter ijzeroxide, een materiaal dat het licht niet absorbeert en dus ook niet opwarmt. Toch konden ze de elektronenspins van ijzeratomen adresseren, namelijk door de laser op de zuurstofatomen in het kristalrooster af te stemmen. Deze houden als het ware de ijzerspins gevangen. Als de laserpuls de wisselwerking tussen ijzer en zuurstof heeft ontregeld, kunnen de ijzerspins in principe worden gemanipuleerd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content