Licht en mechanische trilling voor het eerst gekoppeld

Reading time: 1 minute

Author:

Professor Tobias Kippenberg en zijn team van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben een manier ontdekt om licht en mechanische vibraties te koppelen. Met behulp hun ontdekking hebben ze een optische transistor gemaakt, waarbij een lichtbundel wordt afgeregeld door een tweede, sterkere bundel. Het device is mogelijk het begin van een nieuwe generatie optische componenten voor communicatietoepassingen.

Deze torus van silica doet zowel dienst als optische als mechanische resonator, ontdekten onderzoekers van de EPFL.

De Zwitserse microresonator sluit licht op in een torus van silica, die tegelijk kan trillen. Via de stralingsdruk en de daaruit voortvloeiende vervorming van de lichtholte, zijn de lichtbundel en de vibraties aan elkaar gekoppeld. Met een tweede, externe laserbundel kunnen de onderzoekers die koppeling in feite aan- en uitzetten, en hebben ze dus in feite een optische schakelaar in handen.

De meeste soorten elektromagnetische straling is vrij eenvoudig om te zetten in een mechanische trilling, zoals bijvoorbeeld gebeurt in mobiele telefoons, maar met licht stuitte deze conversie op problemen. Het is de Zwitsers echter toch gelukt. Zij denken dat optomechanically-induced transparency (Omit) kan worden aangewend om optische buffers te maken.