Technieuws

Licht buigt plastic

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Japanse onderzoeksinstituut Riken heeft een materiaal ontwikkeld dat onder invloed van UV-licht op macroscopische schaal vervormt. Een velletje van het polymeer, ingeklemd tussen teflon, buigt om wanneer wordt bestraald met UV-licht. Met zichtbaar licht kan de vervorming ongedaan worden gemaakt.

Aan de mechanische arbeid die wordt verricht, ligt een fotochemische reactie ten grondslag. UV-fotonen stimuleren zogenaamde azobenzeenverbindingen om zich ruimtelijk anders te configureren. De resulterende metastabiele moleculen relaxeren spontaan terug naar de thermodynamisch meest stabiele toestand, maar dat proces gaat vrij langzaam. Het kan worden gestimuleerd door er zichtbaar licht op de stralen.

De beweeglijkheid van azobenzenen is al decennia bekend, maar nog nooit is het gelukt om de moleculaire vormverandering om te zetten in een macroscopische. Dat komt omdat de moleculen daarvoor op grote schaal moeten worden geordend in drie dimensies. Als ze kriskras door elkaar liggen, heffen de nanoscopische bewegingen elkaar immers op.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content