Technieuws

Levende batterij gerealiseerd

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van waterinstituut Wetsus en de Universiteit Wageningen hebben een bacteriële batterij gerealiseerd door twee bekende systemen aan elkaar te koppelen. De eerste is een bacteriepopulatie die onder invloed van een elektronenstroom koolstofdioxide reduceert tot de stof acetaat, een verschijnsel dat bekend staat als microbiële elektrosynthese. Dit acetaat kan vervolgens gebruikt worden in het tweede systeem, een microbiële brandstofcel waar bacteriën deze stof oxideren en daarbij weer elektronen vrijmaken.

Om het geheel in werking te zetten, werd het gekoppeld aan een chemische tegenelektrode. Wanneer de batterij gedurende een periode van zestien uur werd opgeladen, bleef deze vervolgens vier uur lang stabiel energie leveren. Daarna zakte het niveau snel in. In totaal kwam de energiedichtheid uit op 0,1 kWh per kubieke meter, en de totale efficiënte op ongeveer een derde uit – geen parameters om over naar huis te schrijven vandaag de dag. Maar volgens de onderzoekers gaat het nog slechts om een proof-of-principle en zien ze nog mogelijkheden om de prestaties te verbeteren, onder meer door een beter gebalanceerde tegenelektrode te gebruiken.

Aan de andere kant heeft het systeem een aantal aantrekkelijke eigenschappen voor een rol in de opslag van duurzame energie. Zo is het systeem goedkoop, universeel inzetbaar en zijn er geen schadelijke stoffen nodig. Bovendien luistert de beschikbare ruimte voor deze toepassing niet zo’n grote rol.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content