Your cart is currently empty!
Leuvense systeemchip zendt en ontvangt zonder batterijen
Ansem heeft een stap gezet op weg naar een autonome batterijloze zendontvanger. Het Leuvense IC-designhuis bouwde een prototype systeemchip die nu al gedeeltelijk autonoom kan werken en voorbereid is voor een voedingsloze toekomst. In een volgende fase zal de ANS1801 zijn energie volledig uit zijn omgeving halen via scavenging, voorspelt Ansem.
De ontwikkeling van de chip valt binnen het Pinballs-project, dat is opgezet om de basiskennis en -oplossingen voor de volgende generatie sensorknopen te ontwikkelen. De naam staat voor ’Pinless Batteryless Low-Power Sensor Networks‘. Het belangrijkste doel is om het vermogenverbruik met een tot twee grootteordes te reduceren ten opzichte van de huidige stand van de technologie. Pinballs kadert in het programma Strategisch Basisonderzoek van het Vlaamse IWT. Behalve Ansem zijn het Flanders‘ Mechatronics Technology Centre (FMTC), de onderzoeksgroep Micas van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) de partners.
’De batterij van een systeem kost en weegt veel‘, zegt projectleider Patricia Van Reeth van Ansem. ’Er valt dus heel wat te winnen als die verdwijnt. In de praktijk is het echter allemaal niet zo eenvoudig. De overstap van batterijgevoede naar batterijloze systemen gebeurt niet in één keer. Een geleidelijke overgang is nodig, waarbij hybride vormen ontstaan die een batterij combineren met alternatieve voedingen.‘