Technieuws

Leuvense mobieltjeschip spreekt alle talen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Imec heeft op de ISSCC-conferentie in San Francisco een chip gepresenteerd die overweg kan met alle bestaande communicatiestandaarden. Met deze Scaldio kunnen mobiele telefoons verbinding leggen met zowel stationaire (DAB, DMB, DVB en WLan) als mobiele (Edge, GPRS, HSDPA, UMTS) draadloze netwerken. De Leuvense vinding is bovendien zuiniger met energie door voortdurend te berekenen of het maximale zendvermogen wel nodig is. Een sms‘je of gewoon gesprek heeft namelijk lang niet altijd de volle capaciteit nodig.

Normaalgesproken vereist iedere standaard een eigen radiocomponent. Dat zou een gsm‘etje erg duur maken. Imecs oplossing is softwaregedefinieerde radio (SDR). De SDR-front-end bestaat uit regelbare filters, oscillators en versterkers. Die filters zijn afregelbaar en werken naar keuze smalbandig of breedbandig. De SDR-baseband is processorgebaseerd en gebruikt software voor de modulatie en demodulatie van de signalen.

Met de versie die de Leuvenaren presteerden is het nog noodzakelijk om manueel tussen verschillende standaarden te schakelen. Maar onderzoekers zijn al bezig om de chip automatisch de beste te laten kiezen. Dat gebeurt dan bijvoorbeeld op basis van de benodigde datasnelheid of het beschikbare vermogen. Gebruik van SDR zou ook kunnen leiden tot lagere kosten voor de gebruiker. Op zogenaamde hotspots is het namelijk mogelijk te schakelen van het gsm-netwerk naar het goedkopere WLan, waarmee Voip mogelijk is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content