Leuvense metrologietak Nikon stapt uit coördinaatmeetmachines

Reading time: 2 minutes

Author:

Het Leuvense Nikon Metrology verkoopt zijn coördinaatmeetmachinebusiness aan het Italiaanse ASF Metrology. Het voormalige Metris doet deze meer klassieke meettechnologie van de hand om zich volledig te focussen op contactloze methodes op basis van licht en röntgen. De kern van de activiteit zit in Groot-Brittannië, waar de spinoff van de KU Leuven belangrijke overnames had gedaan voor het in Japanse handen kwam. Op de Vlaamse hoofdzetel gaan tien mensen mee over. Nikon verwacht de deal in twee maanden af te ronden, maar geeft geen financiële details prijs.

Coördinaatmeetmachines (cmm’s) brengen objecten driedimensionaal in kaart door ze af te tasten met een dunne naald. Dergelijke systemen zijn weliswaar nauwkeuriger dan optische oplossingen, maar minder productief: met laserscanners zijn grote oppervlakken bijvoorbeeld veel sneller op te meten. Cmm’s blijven echter populair in sectoren waar precisie en kwaliteitscontrole cruciaal zijn, zoals de automotive en de lucht- en ruimtevaart. In die markten wil ASF de business gaan uitbouwen.

De Italianen nemen de complete productie, ontwikkeling, sales en serviceactiviteiten over, inclusief de cmm-software Camio en al het personeel. Een aantal klanten zal Nikon Metrology nog zelf blijven bedienen als onderdeel van een strategisch marketingpartnerschap met ASF. Binnen deze samenwerking zullen beide bedrijven ook elkaars producten en diensten gaan promoten.

Nikon Metrology is midden jaren negentig van de vorige eeuw als Metris ontstaan uit de KU Leuven. Het bedrijf richtte zich aanvankelijk op driedimensionale laserscanning om fysieke onderdelen van onder meer auto’s, machines en vliegtuigen nauwkeurig te digitaliseren, zodat fabrikanten kunnen checken of alle afmetingen kloppen voor de assemblage. Onder leiding van ceo Bart Van Coppenolle ging het als een raket en voegde het via een rits aan overnames röntgen en klassieke cmm’s toe aan zijn portefeuille.

In 2009 raakte Metris in financiële problemen door de economische crisis. Daarop telde Nikon zeventig miljoen euro neer voor het bedrijf en diens schulden, die inmiddels waren opgelopen tot 87 miljoen euro. Deze gok heeft goed uitgepakt: eind vorig jaar had de tot Nikon Metrology omgedoopte tak wereldwijd 650 mensen in dienst, van wie ongeveer 130 in Leuven – anderhalf keer zo veel als ten tijde van de overname.

Met de verkoop van de cmm-business keert Nikon Metrology min of meer terug naar zijn wortels: de contactloze metrologie die de basis vormde voor het succes van Metris.