Leuvense DSP-technologie verhuist door van Arm naar Britse start-up


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De Britse start-up Cognovo heeft veertien werknemers – ongeveer de helft – overgenomen van de voormalige Arm-vestiging in Heverlee, nadat die in september was afgestoten. De DSP-technologie van de R&D-afdeling vormt de hardwarespil in het platform voor software-defined radio (SDR) dat Cognovo ontwikkelt. Het personeel is afgelopen weekend verhuisd naar een nieuwe vestiging in Leuven.

Cognovo werd in mei dit jaar opgericht door het voormalige management van TTPCom, dat IP en software ontwikkelde voor de draadloze industrie tot Motorola het in in 2006 overnam. De starter bouwt een SDR-platform dat mobiele apparatuur via een enkele processor moet voorzien van verschillende communicatiestandaarden. De nadruk ligt op LTE, de opvolger van 3G. ’De tijd is nu zo‘n beetje rijp dat je LTE in SDR kunt maken‘, legt Richard Fry uit, sales- en marketingdirecteur van Cognovo. ’De ontwikkelingen in procestechnologie en processorontwerp zijn daar nu ver genoeg voor gevorderd. We hebben hier echt 45- en 32-nanometertechnologie voor nodig.‘ Naast LTE zal het platform ook GSM, HSPA, Wideband-CDMA en andere vormen van draadloze communicatie aankunnen.

Fry zegt dat het systeem al werkt in simulatie. Hij verwacht dat een siliciumimplementatie ongeveer een jaar op zich zal laten wachten. Vervolgens gaan er nog zes tot twaalf maanden overheen voordat de technologie de markt bereikt.

De processortechnologie in Leuven kent een lange voorgeschiedenis. De Arm-vestiging komt voort uit het bedrijf Adelante, dat in 2001 door Philips werd opgetrokken uit zijn eigen DSP-activiteit en Mentor Graphics-spin-off Frontier Design. Arm lijfde Adelante twee jaar later in. Nu gaat de technologie dus over naar Cognovo. ’Wij zijn vooral sterk in de softwarekant van het verhaal‘, vertelt Fry. ’We waren in gesprek met Arm in Cambridge voor de vector-DSP‘s. Toen werd snel duidelijk dat die technologie volledig gehuisvest is in Leuven.‘ De kennis rondom deze processoren is met de deal overgegaan naar Cognovo. Arm heeft wel een belang in de start-up.

De Britse Cognovo-vestiging telt ’ongeveer evenveel‘ werknemers als de Belgische, aldus Fry. Het bedrijf is aan beide kanten van de Noordzee actief aan het werven.