Technieuws

Leuvense combo levert flexibele voorwaartse foutcorrectie voor SDR

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Op de Design Automation Conference in San Diego hebben Imec en zijn spin-off Target Compiler Technologies in C programmeerbare forward error correction (Fec) gepresenteerd voor softwaregedefinieerde radio‘s. Hun Flex Fec-oplossing is in oppervlak en doorvoer vergelijkbaar met dedicated implementaties die ingebakken vaste functies hebben, maar biedt door zijn softwareprogrammeerbaarheid de flexibiliteit om meerdere standaarden te ondersteunen. Voor processoren met applicatiespecifieke instructiesets (Asips) hebben de Leuvenaren een template beschikbaar met support voor LDPC-, Turbo- en Viterbi-decodering. Met Targets IP Designer-toolsuite heeft Imec de Asip-architectuur ontworpen en geoptimaliseerd en een bijbehorende softwareontwikkelomgeving gegenereerd.

Het project is onderdeel van Imecs Green Radio-programma, dat zich richt op oplossingen voor energiezuinige, low-cost herconfigureerbare radio‘s voor de volgende generatie draadloze apparaten. ’Flex Fec-decoders die meerdere standaarden aankunnen, worden steeds belangrijker als enablers voor toekomstige 4G netwerken‘, verklaart programmadirecteur Liesbet Van der Perre. ’IP Designer heeft ons in staat gesteld om voor onze C-programmeerbare Fec-processor een template te ontwerpen met concurrerende karakteristieken en tegelijk volledig hardwarehergebruik en flexibele geheugenallocatie.‘

De template kan voor meerdere standaarden worden geïnstantieerd om kanalen te decoderen. Door de algoritmes op verschillende manieren met de architectuur te optimaliseren, is Imec erin geslaagd om ze zo te parallelliseren dat ze voldoen aan de strenge eisen die een flexibele processor stelt aan doorvoer en latency. De resulterende oplossing volgt de specificaties van een breed scala aan standaarden, onder meer voor cellulaire communicatie (3GPP-LTE, 802.16e), draadloze netwerken (802.11ac, 802.11n) en radio- en televisie-uitzendingen (CMMB, DVB-S2/T2, DVB-SH).

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content