Leuvens eredoctoraat voor memristor-uitvinder Leon Chua


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De KU Leuven reikt een gezamenlijk eredoctoraat uit aan Leon Chua, de bedenker van de memristor, en Tamás Roska, die hierop voortbouwend theorieën rond neurale netwerken ontwikkelde. Opmerkelijk is dat zij de titel krijgen in het kader van de neurologie, de KU Leuven reikt in totaal zeven eredoctoraten uit aan specialisten die hebben bijgedragen aan een beter begrip van het menselijke brein. Chua en Roska krijgen de eretitel voor hun inzichten in de elektronica en informatietechnologie waarmee apparatuur gemaakt kan worden die op vergelijkbare manier manier werkt als de hersenen.

Chua (1936) is emeritus hoogleraar aan het departement elektrotechniek en informatica van de University of California in Berkeley. Hij staat vooral bekend als de bedenker van de memristor, een component waarvan de weerstand verandert als gevolg van de stroom die erdoorheen loopt. Hij beschreef deze ’missende schakel‘ in 1971, maar het duurde tot 2008 voordat er een werkende versie werd gebouwd. Hij is echter ook de vader van de theorie rond non-lineaire circuits en cellulaire neurale netwerken. De uiteindelijk implementatie van de memristor draagt overigens ook bij aan de neurologie; de component wordt ook gebruikt als model voor de werking van hersencellen.

Tamás Roska (1940), met wie Chua nauw samenwerkt, is hoogleraar informatietechnologie aan de Pázmány Péter Catholic University in Boedapest. Voortbouwend op Chua‘s theorie ontwikkelde hij de cellular neural network-aanpak (CNN) en realiseerde daarmee belangrijke doorbraken in realtime beeldverwerking. Samen hebben Chua en Roska de weg geopend voor een scala aan visuele, tactiele en andere toepassingen die een revolutie zullen betekenen in de communicatie tussen mens en machine, aldus de KU Leuven.