Kort nieuws

Leidse start-up in organen-op-chip haalt vier miljoen op

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Een groep kapitaalschieters onder aanvoering van PPM Oost en het Zeeuws Investeringsfonds (Zif) steekt 4,1 miljoen euro in Mimetas. Deze Leidse microfluïdicaspecialist bouwt gestructureerde systemen van verschillende typen cellen waarmee complexe weefsels of delen kunnen worden nagebootst, zogeheten organen-op-chip. Het bedrijfje gaat het geld gebruiken voor de verdere ontwikkeling en verkoop van zijn Organoplate-oplossing.

De op microfluïdica gebaseerde celkweeksystemen bootsen het gedrag van een weefsel of orgaan vrij goed na. Zo goed dat ze kunnen worden gebruikt voor onderzoek of het testen van medicijnen – soms zelfs zo goed dat ze proefdieren kunnen vervangen. Mimetas blaast een aardige partij mee binnen dit ontluikende vakgebied. Het timmert zo’n anderhalf jaar serieus aan de weg, maar heeft toch al leveringscontracten met een aantal van de grote namen binnen de farmaceutische industrie.

Volgens Mimetas-medeoprichter Jos Joore komt de kapitaalinjectie op een strategisch belangrijk moment. ‘Onze samenwerkingen met farmabedrijven breiden zich snel uit. Een voorbeeld is het onlangs aangekondigde nier-op-een-chipproject van 1,6 miljoen dollar met Roche, Pfizer en Glaxosmithkline. Het verse kapitaal gaan we aanwenden om de productie van onze Organoplates op te schalen en om onze ontwikkelactiviteiten in voorspellende preklinische modellen te versterken.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content