Leidse ‘organen-op-chip’-start-up opent Enschedese vestiging


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De Leidse start-up Mimetas, die met microfluïdica complexe driedimensionale weefsels kan simuleren voor het testen van medicijnen, heeft een investering opgehaald bij PPM Oost en het Zeeuws Investeringsfonds (ZIF). De Leidenaren gaan het geld onder meer gebruiken om een vestiging in Enschede te openen die zich gaat richten op de microfluïdische component van hun ‘organen-op-chip’, die geproduceerd zullen worden bij de High Tech Factory – de voormalige cleanroom van Mesa+ die nu voor bedrijvigheid wordt ingezet.

Voor Mimetas is het de eerste investeringsronde. Het bedrijf, dat op het moment een sterke groei doormaakt, werd in 2012 met behulp van een STW Valorisation Grant uitgesponnen uit de Universiteit Leiden. De basis is een microfluïdische techniek waarmee verschillende celtypen in parallelle laantjes tegen elkaar aan gekweekt kunnen worden. Daardoor zijn relatief complexe driedimensionale structuren van verschillende soorten cellen te maken, die dienst kunnen doen als model van een specifiek weefsel of orgaan, compleet met een ‘doorbloeding’ die zuurstof en voedingstoffen toedient.

Met dit soort modellen is de werking en giftigheid van medicijnen al vroeg in het ontwikkeltraject te testen. Mimetas wil deze modellen op twee manieren aan de man brengen. ‘De eerste is dat we voor medicijnontwikkelaars modellen ontwikkelen voor specifieke toepassingen. Wanneer ze daar tevreden mee zijn, nemen ze daar een licentie op’, vertelt medeoprichter Jos Joore. ‘De tweede lijn is dat we zelf werken aan modellen die algemeen uitgezet kunnen worden voor het testen van de toxiciteit op hart en lever en dergelijke, en voor opnameprocessen van de darm.’

Elk van dergelijke modellen is maatwerk met specifieke eisen aan de gekweekte cellen. ‘Longweefsel wordt bijvoorbeeld pas echt longweefsel als het aan de lucht wordt blootgesteld, dus dat moet je inbouwen in je model’, geeft Joore als voorbeeld. De ontwikkeling bestaat uit twee delen: de cellijnen en kweekomstandigheden, en de microfluïdica. Het eerste deel gebeurt in Leiden, voor het tweede deel wordt de vestiging in Enschede verantwoordelijk. Joore denkt dat deze in de tweede helft van het jaar operationeel wordt.