Kort nieuws

Leidse minicamera klaar voor lancering

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De miniatuurversie hyperspectrale camera waar het Leidse Cosine de afgelopen jaren aan werkte, zal vanaf vrijdag zijn rondjes om de aarde gaan draaien. Deze Hyperscout-imager gaat mee als instrument in de Gomx-4B, een nanosatelliet van Esa en het Deense Gomspace. Deze wordt samen met een zustersatelliet gelanceerd vanaf een basis in Mongolië.

Hyperspectrale camera’s bemonsteren het kleurenpalet in een groot aantal smalle frequentiebanden, waarmee inzicht geeft in bijvoorbeeld de gezondheid van gewassen, de grondgesteldheid en nog veel meer. De Hyperscout is ‘volgende generatie’-uitvoering hiervan, geschikt voor kleine nanosatellieten. Niet alleen is de imager compact en licht (1,1 kg), hij beschikt ook over forse rekenkracht in de vorm van een cpu plus fpga, waardoor de primaire databewerking al op de satelliet gedaan kan worden en alleen de resultaten doorgestuurd hoeven worden. Daardoor kan de beschikbare communicatiecapaciteit optimaal benut worden.

De Hyperscout kan in totaal 45 verschillende banden bemonsteren. Cosine ontwikkelde het instrument samen met de TU Delft, VDL ETG, het Belgische bedrijf Vito Remote Sensing en het Noorse S&T.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content